Verimli Sebze Bahçeleri İçin 7 Öneri

13-03-2020 11:59
Verimli Sebze Bahçeleri İçin 7 Öneri

Verimli Sebze Bahçeleri İçin 7 Öneri

Verimli sebze bahçeleri için 7 öneri yazımızı takip ederek lezzetli, bol çeşitli ve doğal sebzeleri sezon boyunca büyük bir keyifle hasat edebilirsiniz.

1. Zengin toprak ile yükseltilmiş yataklarda bitki yetiştirin

Uzman bahçıvanlar toprağı işlemenin verimi arttırmada en önemli faktör olduğu konusunda hemfikirler. Organik yönden zengin topraklar daha fazla besin ve suya ulaşabilen sağlıklı, geniş köklerin büyümesini teşvik eder. Bu verimli toprak tabakasını elde etmenin en hızlı yolu, yükseltilmiş yataklar yapmaktır. Yükseltilmiş yataklar, sıralara ekilen aynı miktar alandan dört kat daha fazla verim sağlar. Yükseltilmiş yataklar sayesinde oluşan verimli boşluklar sayesinde sebze yetiştirmek için daha fazla yeriniz olur. Bitkiler alan daha dar olduğundan yabancı otlara daha yakın büyür ve bu da yabancı ot ayıklamayı kolaylaştırır. Alanın dar olması aynı zamanda sulama ve hasadı da verimli hale getirir.

2. Bitkinin çevresinde yataklar oluşturun

Bitkinin çevresinde yuvarlak yataklar oluşturmak da bahçecilikte fark yaratabilir. Örneğin bitkinin etrafında 20 ayak uzunluğunda yuvarlak bir yatak oluşturmak toplam ekim alanında 100-120 metre daha ekim alanı sağlayabilir. Marul, ıspanak ve diğer yeşillikler, yuvarlak bir yatağın kenarlarına dikim için oldukça uygun ürünler.

3. Bitkileri sıra yerine üçgenler halinde ekin

Her yataktan maksimum verim almak için bitkilerinizi nasıl sıraladığınıza dikkat etmelisiniz. Kare veya düz sıralı dikim yapmaktan kaçının. Bunun yerine, üçgen şeklinde dikimler yaparak bitkileri şaşırtın. Bu sayede her yatağa yüzde 10-14 daha fazla bitki sığdırabilirsiniz. Bitkileri çok sıkı dikmemeye özen gösterin çünkü bazı bitkiler çok sıkı dikildiğinde tam boylarına ulaşamazlar. Örneğin bir araştırmacı iki marul arasındaki mesafeyi 20-25 cm arttırdığında verimi iki kat arttı. Metrekare başına ağırlık veriminin, metrekare başına bitki sayısından daha önemli olduğunu unutmayın.

Verimli Sebze Bahçeleri İçin 7 Öneri

4. Dikine uzayan/tırmanarak uzayan bitkilerden yetiştirin
Yerden tasarruf etmek isteyenler için bir diğer seçenek de tırmanan bitkiler yetiştirmek olabilir. Bahçeniz ne kadar dar olursa olsun dikey büyüyen ve tırmanarak uzayan sebzeleri yetiştirmeyi tercih edebilirsiniz. Domates, taze fasulye, bezelye, kabak, kavun gibi sebze meyveleri çit ya da kazıkla destekleyerek dar alanlarda yetiştirebilirsiniz. Kavun gibi büyüdükçe ağırlaşan meyveler için endişe etmeyin, meyve büyüdükçe gövde de kalınlaşacaktır.

Verimli Sebze Bahçeleri İçin 7 Öneri

Dikey tarımın bir diğer avantajı da hasat ve bakım açısından da daha hızlı ilerlemesi çünkü meyvelerin tam olarak nerede olduğunu görebilirsiniz. Yeşillik etrafındaki gelişmiş hava sirkülasyonu sayesinde mantar hastalıklarının yukarı doğru uzayan bitkileri etkileme olasılığı da daha düşük.

Verimli Sebze Bahçeleri İçin 7 Öneri

5. Uyumlu ekinleri bir arada ekin
Uyumlu mahsulleri bir arada ekmek de yer tasarrufu sağlayacaktır. Mısır, fasulye ve kabak üçlüsü buna iyi bir örnek. Sağlam mısır sapları fasulyelerin sırıklarını desteklerken, kabak zeminde özgürce büyür ve rakip yabancı otları gölgeleyebilir. Diğer uyumlu kombinasyonlar arasında ise domates, fesleğen, soğan; marul ve bezelye; havuç, soğan ve turp ile pancar ve kereviz bulunuyor.

6. Ekinleri zamanlayın / Farklı ekinleri peş peşe ekin

Ardışık ekim ya da ekim nöbeti büyüme mevsimi boyunca belirli bir alanda birden fazla mahsul yetiştirmenize olanak sağlar. Ekim nöbeti sayesinde bir bölgeden bir yıl içinde 3, hatta 4 farklı ürün hasat edebilirsiniz. Örneğin hızlı olgunlaşan mısır hasadının ardından erkenci marul ekimi yapabilir, sonrasında da tek sezonluk yeşillik ya da sarımsak ekebilirsiniz. Bunun için hızla olgunlaşan çeşitleri tercih edin ve her bitki dikiminde toprağı kompostlamayı unutmayın.

7. Farkı ürünlerin ekimleri arasında ara verin
Büyüme sezonunun sonunda bir iki hafta aralar vererek toprağı dinlendirin. Art arda bitki yetiştirmek istiyorsanız büyüme sezonlarının sonunda bir iki hafta beklemek size de diğer ürünün ekimine hazırlık için zaman kazandıracaktır. Bu ara verme sürecinde hava soğuksa bitkileri sıcak tutmanız gerekecek. Son don tarihinden yaklaşık altı ila sekiz hafta önce; soğuk toprağı, ısıyı emecek kızılötesi verici (IRT) malç veya siyah plastikle kaplayarak ısıtın. Uygun sıcaklığa ulaştığında bitki yataklarını naylon tünellerle kapatın, siyah plastik malçları çok fazla ısıya maruz kalmaması için samanla kaplayın. Hava sıcaklığı arttığında ve don tehlikesi geçtiğinde naylon tünelleri kaldırabilirsiniz.

 

Ürün İnceleyin:

AŞI MAKASI SETİ

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.